Concursul Cupa Vietii – Rezultate
Pe 25 martie la ora 24:00 s-a incheiat perioada de inscriere pentru concursul Cupa Vietii, premiul fiind chiar aceasta carte scrisa de Mihail Bulgakov. Am avut 10 participante asa ca nu a fost greu sa citesc de cateva ori toate propunerile (sa stiti ca le-am listat si-am stat cu pixul rosu-n mana ). Inainte de a numi un castigator vreau sa spun cateva cuvinte despre propunerea fiecarei participante in parte (asta e, o sa va plictisesc putin). Ordinea va fi exact cea in care s-au inscris (inainte de asta le multumesc tuturor pentru participare). Tin sa reamintesc anumite lucruri strict necesare pentru “calificarea in finala”: scrieti o postare de cateva randuri sau oricat vreti voi despre o carte citita de voi care v-a placut sau din contra, nu v-a placut deloc. Atentie, nu o recenzie ci doar o parere personala: ce v-a uimit, ce v-a displacut, de ce v-a ramas in suflet sau de ce nu o veti recomanda nimanui. Castigatorul va fi ales in functie de originalitatea raspunsului, corectitudinea gramaticala si coerenta frazelor.
1. Ellis (text in comentarii): Cartea Batranul si marea se afla pe lista cartilor de citit in copilarie si tare ma intreb uneori daca am citit-o sau nu. Actiunea mi se pare cunoscuta insa vad ca memoria ma insala, nu am o amintire concreta incat nu pot spune daca se afla pe lista lecturilor mele.
2. Mihaela propune sa citim cartea Ani de asteptare, o carte despre societatea japoneza a sfarsitului de secol XIX. Ce e drept eu una nu am citit mare lucru (de ce sa nu fiu sincera, despre societatea respectiva nu am citit nimic, ci doar rareori texte scrise de autori asiatici insa cu alte subiecte) din aceasta categorie iar textul Mihaelei mi-a adus aminte ca ar trebui sa mai explorez si alte culturi (mai ales ca in clasa a doua chiar visam sa am si eu un kimono).
3. Diana aduce in discutie o carte cu un subiect foarte interesant si anume o paralela intre sufletele pereche si numerele prime (a propos Diana, exista o exceptie – 2 si 3: sunt numere prime si unul langa altul, chiar o sa caut si eu cartea pentru a o citi). Imi place ca ai trait cu adevarat cartea, se cunoaste din entuziasmul ce reiese din cuvintele tale, mai ales in primul paragraf.
4. Ioana povesteste despre Adam si Eva, cartea scrisa de Liviu Rebreanu, pe care eu imi amintesc ca am inceput-o candva dar n-am reusit sa trec de primele 20 pagini (nu mai tin minte motivele, asta s-a intamplat cu 11-12 ani in urma), insa m-a facut, sincer, sa-mi doresc s-o citesc. Mi-a placut expunerea personala si actiunea cartii mi-a starnit un mare interes.
5. Ionica Dumitrache (text in comentarii) propune pentru concurs un text despre cartea SONI, o carte despre alegeri si decizii (asta am inteles eu). Ce se intampla cu o fiinta care la 26 ani afla ca are o boala incurabila? Cred ca este o carte trista, ceea ce pentru mine e ca un magnet (poate fiindca pe tot parcursul actiunii sper sa se intample o minune). Eu cred ca dramele contribuie la umanizare…
6. O propunere pentru lectura vine si din partea blogului http://despresufletulmeu.wordpress.com/ si anume cartea Pantalonii calatori de Ann Brashares. Daca imi aduc eu aminte bine am vazut o ecranizare dupa un volum al acestei carti si mi s-a parut un subiect simpatic si relaxant. Aceasta propunere insa nu participa la concurs, din dorinta autoarei blogului.
7. Oana e o colega de blogosfera pe care eu o urmaresc de ceva timp in tacere (desi eu recomand cititorilor mei sa se arate si sa comenteze – Shame on me!) si cu care am interactionat abia zilele trecute. Ma bucur ca a facut ea primul pas si ca am reusit sa mai cunosc o cititoare. Ea vorbeste despre cartea Golful Francezului de Daphne du Maurier (chiar daca stiu ca e din Anglia eu una tot frantuzeste ii pronunt numele).
Si daca pentru Oana aceasta carte a fost “descoperirea unei comori” sper sa-mi aduca si mie macar 50% din aceasta satisfactie dupa ce o voi fi citit (nu stiu cand).
8. Ana vorbeste foarte frumos despre un anume inger venit pe neasteptate. Eu una, sincer, nici nu am auzit despre scriitorul Jaime Bayly dar sper sa pun candva mana pe aceasta carte. Am observat ca (asemanator mie uneori) articolul despre carte e scris intr-o maniera foarte personala si ca, desi uneori ne fortam sa exprimam sentimentele trezite in noi cu privire la ceea ce ne place cuvintele uneori nu ajung. In plus, mi-a placut mult paralela “scriitoras letargic-functionar letargic”.
9. Adina vorbeste despre o carte (in sfarsit una din acest concurs pe care am citit-o si eu) cu atata ardoare incat ma intreb foarte serios oare de ce mie nu mi-a placut? Toti oamenii sunt muritori a scriitoarei Simone de Beauvoir nu m-a impresionat acum 4 ani. Textul este prezentat intr-o maniera originala si e foarte interesanta propunerea pentru un casting al unei eventuale ecranizari. Adina, iti marturisesc: ma ambitionezi sa recitesc aceasta carte sa vad unde anume mi-am pierdut eu interesul si de ce.
10. Cristina mi-a povestit chiar atunci cand a terminat cartea despre Padurea norvegiana si mi s-a parut un subiect foarte interesant. Citind textul ei am devenit curioasa, as vrea sa patrund si eu in lumea personajelor cartii, mai ales ca stau cam prost la capitolul sciitori asiatici. Cei putin imi doresc s-o cunosc si eu pe acea Reiko despre care ai vorbit si tu cu incantare, pare un personaj complex si interesant.
11. Bianca Lorena (text in comentarii) povesteste despre Lorelei a lui Teodoreanu, o carte care in adolescenta m-a impresionat si pe mine tare mult. Descoperim o drama,o poveste frumoasa de dragoste si alei parfumate de tei.
Gata! V-am plictisit? Eu sper ca nu. Am reusit cu ajutorul acestui concurs sa obtin recomandari asupra unor carti care mi-au starnit un profund interes, mi-am pus la incercare calitatile mele de juriu impartial si am incercat sa fiu cat se poate de obiectiva (in ceea ce priveste participantii). Dupa un brainstorming profund alaturi de Cealalta Ancuta am pus in aplicare principiul clopotului lui Gauss, am citit si am recitit textele si am ajuns la o concluzie:
Cartea Cupa vietii de Mihail Bulgakov merge la Adina(participanta nr. 9)! A fost cel mai original text, cu un mare aport personal si subiectiv, principala cerinta a acestui concurs. Textul a fost in intregime pura ei opinie, desi nu as putea spune ca textele sub forma de recomandare sunt mai prejos. Un mare atu in influentarea deciziei mele a reprezentat propunerea Adinei a numelor actorilor pentru o viitoare eventuala ecranizare. Felicitari!
Daaar, nu-i gata!!! Vreau sa mai dau o carte! De asemenea m-a impresionat tare mult penultimul paragraf din textul Anei (participanta nr.8), paragraf in care am recunoscut dorinta enorma de a exprima in cuvinte trairile ei din timpul lecturii. Astfel am decis ca ea sa primeasca o carte draga mie, si anume Cea mai frumoasa iubire a lui don Juan.
Le multumesc din suflet tuturor fetelor pentru participare si le rog sa nu se supere pentru decizia luata. Nu in ultimul rand le felicit pentru niste texte frumoase, pentru minunatele carti prezentate si pentru faptul ca citesc. Sper ca decizia mea sa nu duca la o eventuala neparticipare la viitoarele concursuri de pe acest blog iar daca cineva doreste mai multe detalii despre anumite comentarii de-ale mele asupra textelor putem discuta in particular cu cel mai mare drag.
Astea fiind spuse declar inchisa aceasta premiere.
Ganduri bune tuturor!
P.S. Daca cele doua castigatoare apuca sa citeasca aceste randuri inainte de a le contacta eu, le rog sa-mi trimita un mesaj prin e-mail sau prin comentariu cu adresa lor pentru a le trimite cartile (pe care nu-l voi face public daca va contine date personale). Multumesc!
Sursa foto