De ce m-am informat mai bine despre celulele stem

April 18, 2018 0 Comments

Celulele stem sunt acele celule care au abiliatea de a se dezvolta in diferite alte celule ale corpului, incepand de la cele ale muschilor, inimii, creierului, pielii, ficatului, plamanilor sau altor organe. In anumite situatii acestea au abilitatea de a repara tesuturi afectate de diferite boli sau in urma unor accidente si se asteapta ca in viitor sa poata fi tratate nenumarate afectiuni complexe, printre care si Alzheimer sau paralizia, pe cand in prezent lista de boli ajunge pana la aproximativ 80.

Diferite tipuri

Celulele stem sunt de doua categorii principale, cele embrionare si cele adulte, astfel ca primele dintre acestea insa sunt in cercetare, dar sunt cunoscute pentru ca sunt pluripotente, adica au abilitatea de a se transforma in diferite alte tipuri de celule. In schimb, celulele adulte sunt prelevate din diferite tesuturi ale corpului precum pielea sau maduva osoasa, insa cantitatile sunt modeste si acestea nu pot genera decat acelasi tip de tesuturi din care provin. In schimb, nu trebuie omise nici celulele stem pluripotent induse care sunt manipulate in laborator astfel incat sa capete caracteristicile celulelor embrionare. Aceasta reprezinta o descoperire recenta, din ultimul deceniu si reprezinta o solutie la indemana in ziua de azi.

Fiecare celula de sange din maduva osoasa incepe ca o celula stem, iar acestea sunt cele imature care au abilitatea de a produce alte celule de sange mature si functiile necesare. Astfel, se apeleaza la acestea in cadrul unor proceduri precum transplaturi de maduva osoasa care ajuta pacientii bolnavi de cancer sa produsa noi celule dupa ce propriile celule stem au fost eliminate in urma tratamentelor cu radiatii.

Poti apela la StemSure in Bucuresti pentru a afla mai multe despre aceste celule stem, care reprezinta niste tratamente utile in diferite conditii. Totusi, oamenii de stiinta se confrunta si cu problema folosirii celulelor stem pluripotente intrucat acestea sunt dificil de dezvoltat in laborator, motiv pentru care se cauta noi modalitati prin care procesul sa se imbunatateasca. Celulele se gasesc in cantitati modice in corp si oricand exista riscul de a prezenta anormalitati, insa in anii urmatori se asteapta ca acestea sa fie folosite pentru regenerarea a diferite tesuturi afectate ale corpului, fara a mai fi nevoie de transplaturi ce implica proceduri complexe si liste lungi de asteptare. Asadar, probleme precum diabetul de tip 1, Alzheimer, reumatismul si nu numai, toate vor putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem.

Usor de prelevat

Poti vedea la StemSure in Bucuresti ca exista mai multe modalitati de recoltare a celulelor stem, iar una dintre cele mai comune variante este prelevarea acestora din sangele cordonului ombilical, astfel ca procedura se pune in practica imediat dupa nastere si se efectueaza cu ajutorul anesteziei locale sau generale pentru ca disconfortul sau durerea sa nu reprezinte o problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *