Nu stiu daca sa ma operez de deviatie de sept
Septul nazal este peretele subtire format din os si cartilaj care separa nara drepta si stanga, iar majoritatea oamenilor au un sept care este cel putin usor deviat, insa unii se nasc cu deviatia de sept, dar pentru ceilalti, anumite accidente sau lovituri poate cauza deviata.
Care sunt simptomele unui sept deviat?
Un sept deviat sever poate provoca unele dintre urmatoarele simptome: dificultati de respiratie datorita fluxului redus de aer, obstructia nazala, epistaxis, dureri faciale, cefalee (inclusiv migrene), infuzie postnasala (mucus care se scurge in spatele gatului), deformarea nazala, respiratie zgomotoasa in timpul somnului, sforait si apnee in somn. Unii oameni pot resimti doar simptome usoare, in timp ce altii pot avea probleme de sanatate mai grave, cum ar fi sangerari nazale constante, infectii sinusale si chiar dureri faciale. Oricare ar fi severitatea simptomelor, o septoplastie poate imbunatati considerabil fluxul de aer la nivelul nasului si poate elimina problemele de respiratie asociate cu un sept deviat.
Cand este recomandata operatia in cazul deviatiei de sept ?
Daca aveti un sept deviat care nu afecteaza respiratia sau nu duce la infectii frecvente ale sinusurilor, cunoscute si sub denumirea de sinuzite, cel mai indicat lucru este sa nu va faceti griji. Pot fi insa si motive estetice pentru care o persoana doreste sa opteze pentru o operatie de corectare a deviatiei de sept, insa inainte de a lua o decizie cea mai buna recomandare este sa sa discutati cu medicul dumneavoastra despre alte tratamente decat cele chirurgicale.
Daca septul deviat blocheaza una sau ambele nari, astfel incat este greu sau imposibil sa respirati pe nas, ar trebui luata in considerare varianta operatiei. Acest nas infundat poate crea un mediu perfect pentru diverse bacterii sa se dezvolte si poate provoca inflamatii si infectii dureroase, care va vor afecta calitatea vietii.
Medicamentele, cum ar fi antihistaminicele, decongestionantii si spray-urile nazale, uneori pot contribui la ameliorarea simptomelor congestiei nazale prin micsorarea structurilor tesutului moale din jurul septului deviat, insa reprezinta o solutie temporara care poate da nastere unor efecte secundare nedorite, precum adictia de picaturi nazale. Cand medicamentul nu va amelioreaza in mod adecvat simptomele, poate fi necesara o procedura chirurgicala numita septoplastie pentru a corecta septul deviat si pentru a va usura simptomele. In timp ce tratarea simptomelor unui sept deviat poate aduce o usurare temporara, o septoplastie este singura solutie permanenta.
Ce implica aceasta operatie?
In cazul acestei proceduri chirurgicale, va fi administrat un anestezic general sau local pentru a asigura o experienta confortabila pacientului in timpul interventiei chirurgicale. Chirurgul va face apoi o mica incizie in interiorul nasului, astfel incat nu va trebui sa fie taiata pielea exterioara pentru a elimina riscul crescut de vanatai sau umflaturi la exteriorul nasului. Oasele sau cartilajul din sept vor fi taiate, repozitionate si inlocuite, iar suturile vor fi folosite pentru a inchide incizia. Chirurgul poate plasa de asemenea atele nazale pentru a asigura ca septul va fi sustinut in mod corespunzator pe masura ce se vindeca. Dupa o interventie chirurgicala pentru deviatia de sept, un pacient va fi capabil sa se intoarca acasa in aceeasi zi, iar activitatile obisnuite pot fi reluate in decurs de cateva zile.